3 asiaa jotka estävät sinua elämästä hetkessä (ja kuinka päästä niistä eroon)

sittingzenLiian usein menetämme hetken ainutkertaisuuden keskittymällä mielessämme johonkin muuhun. Teknologiaan, etukäteen mietittyihin suunnitelmiin tai tavoitteisiin, siihen mihin tilanteen pitäisi johtaa tai mihin haluaisimme johdattaa sen. Kirjailija Eckhart Tolle, joka on opiskellut kirjallisuutta, kieliä ja filosofiaa ja tutkinut ja kirjoittanut mm. läsnäolosta ja sen voimasta, toteaa ettei ole harvinaista, että ihmiset elävät koko elämänsä odottaen, että jossain vaiheessa elämä alkaa. Seuraavat kolme asiaa estävät meitä elämästä hetkessä. Tiedosta ne, tee harjoitukset niistä eroon pääsemiseksi ja opi nauttimaan odottamattomasta. Aloita tänään!

 

Tarkat tulevaisuuden suunnitelmat

Elämä ei ole tarkoitettu elettäväksi kiinteiden, etukäteen määriteltyjen suunnitelmien mukaan, se on tarkoitettu koettavaksi tässä hetkessä. Usein käytämme paljon energiaa suunnitelmien tekemiseen ja tavoitteiden määrittämiseen, siihen, kuinka pääsemme paikasta A paikkaan B. Pidämme siitä asioiden hallinnan tunteesta, jonka saamme miettimällä päämäärämme ja kuinka tarkkaan ottaen sinne pääsemme. Vaihe vaiheelta. Ylisuunnittelun ongelma on se, että saatamme menettää sitä tehdessä spontaaniuden ja eteemme tulevat mahdollisuudet, jotka eivät ole etukäteen merkittyjä kartallemme.

On ihmisiä, jotka työpäivän ensi minuutista alkaen odottavat sen päättymistä ja pidemmällä tähtäimellä ainoastaan toivovat eläkkeelle pääsyn koittavan mahdollisimman pian. Se on surullista, sillä heidän terveytensä ja onnellisuutensa kärsivät ja päivät sekä vuodet valuvat ohi.

Jos elämme elämäämme jatkuvassa odotuksen tilassa miettien ja suunnitellen tulevaisuutta, jäämme paitsi nautinnoista tässä hetkessä ja kokemuksista, jotka joka hetki ovat ulottuvillamme. Kuinka monen pienen lapsen äidin tai isän olet kuullut sanovan että he eivät malta odottaa sitä kun lapsi pääsee eroon vaipoista? Tai aloittaa päivähoidon? Tai koulun? On uskomatonta, kuinka helposti kiirehdimme läpi elämän, ilman että edes huomaamme asiaa. Saamme mielihyvää kun asetamme itsellemme tavoitteita. Ja nämä saavutettuamme, asetamme itsellemme uusia tavoitteita. Ja taas uusia.

Harjoitus 1: Unohda suunnitelmat täksi päiväksi! Keskity jokaiseen hetkeen ja tilanteeseen, ole läsnä. Kulje eri reittiä töihin tai töistä kotiin. Syö jotain täysin uutta. Juttele vieraan ihmisen kanssa ja ole spontaani! Edes yhden päivän ajan. Kokeile, jos tämän harjoituksen tekeminen onnistuisi joka viikko (tai edes joka toinen). On virkistävää kulkea polkua, josta ei tiedä mihin se johtaa. Avaa mielesi uusille kokemuksille, koskaan ei voi tietää kuinka pitkälle ne saattavat johtaa.

 

Päämäärien kontrollointi

Teemme mielessämme suunnitelmia ja kuvittelemme miltä tulevaisuuden pitäisi näyttää. Todellisuudessa emme kuitenkaan voi tietää. Suunnitelma voi esimerkiksi olla eläkkeelle jääminen 65-vuotiaana, matkustelu ja elämästä nauttiminen. Entä jos rakastat työtäsi niin paljon, että et malta lopettaa työntekoa? Tai entä jos et voi lopettaa työntekoa siinä iässä, koska siihen ei yksinkertaisesti ole varaa? Elämä muuttuu koko ajan. Samoin tulevaisuus. Miksi käyttää niin paljon aikaa ja energiaa sen suunnittelemiseen, miltä elämän ja tulevaisuuden tulisi näyttää?

On eri asia asettaa tavoitteita, kuin kontrolloida tilanteita, tuloksia ja elämää. On helpompaa elää ja muuttaa suunnitelmia sitä mukaa kuin siihen on tarvetta ja elämä muuttuu. Jos esimerkiksi tällä hetkellä nautit työstäsi, etkä voisi kuvitella tekeväsi mitään muuta, saattaa tilanne muuttua radikaalisti saadessasi uuden esimiehen, jonka johtamistyylin myötä stressi ja työtaakka kasvavat ja niiden mukana ahdistus.

Harjoitus 2: Tarkastele elämääsi. Minne olet menossa? Ovatko itsellesi asettamasi tavoitteet vielä ajankohtaisia? Jos opiskelet, kysy itseltäsi oletko vielä kiinnostunut opiskelemastasi alasta. Parisuhteessa voit kysyä itseltäsi, tekeekö puolisosi sinut vielä onnelliseksi. Tuoko suhde sinulle useimmiten energiaa, vai saako se sinut alamaihin?

 

Olla paikalla muttei läsnä

Teknologia mahdollistaa paljon asioita, mutta se saattaa myös viedä fokuksemme tästä hetkestä. On helppoa laittaa napit korviin ja siirtyä toiseen ulottuvuuteen. Puhelimet, tietokoneet, TV:t ja iPadit hälyttävät, muistuttavat ja soivat useita kertoja päivässä vieden huomiomme muualle ja keskeyttäen sen, mitä olemme tekemässä. Huomiostamme kilpaillaan joka hetki.

Salilla ihmiset juoksevat juoksumatolla kuunnellen musiikkia, lähetellen tekstiviestejä ja katsoen TV:tä, kaikkea yhtä aikaa! Kun jaamme huomiomme useammalle asialle, emme nauti ja elä yhtään niistä täysillä. Kun huomiomme on jakautunut moniin asioihin, on yhteen tiettyyn asiaan keskittyminen tietyksi määrätyksi ajaksi hyvin vaikeaa. Harhaudumme sivupoluille jatkuvasti ja keskittymisemme herpaantuu.

Harjoitus 3: Ole tekemättä mitään 1 minuutti. Keskity hengitykseesi, hengitä rauhallisesti sisään ja ulos vieden hengitys syvälle palleaan asti. Tee tämä harjoitus kerran päivässä – se on mahtava tapa tehostaa läsnäoloa, tulla todella siihen tilanteeseen missä olemme. Voit myös viettää yhden illan viikossa pitäen puhelimen, tietokoneen ja TV:n kiinni. Voit käyttää tämän teknologiavapaan ajan lukien, kirjoittaen, ystävien kanssa, liikkuen, ulkoillen tai mikä ikinä hyvältä tuntuu.

 

Uskon todella, että voimme paremmin luopumalla liian tiukoista tulevaisuuden suunnitelmista, päämääristä ja tavoitteista. Elämä on tässä, joten jos vain odotamme koska se alkaa, odotamme ikuisesti. Liika riippuvuus teknologiasta johtaa keskittymisen harhaan ja fokuksen pois siitä missä olemme, mitä juuri nyt ympärillämme tapahtuu. Millään edellä mainituista ei ole väliä, kun olet läsnä nykyhetkessä.

Havainnoi, elä ja tee asioita, jotka saavat sinut iloiseksi, onnelliseksi ja tuntemaan itsesi paremmaksi ihmiseksi. Tee tämä kaikki nyt! Kerro tärkeälle ihmiselle rakastavasi häntä, ulkoile, urheile, tee hyväntekeväisyyttä, ota lapsi syliisi, varaa lomamatka, käy kävelyllä, nauti valosta ja auringosta ja pistä hyvä kiertämään.

Elämä muuttuu hetki hetkeltä ja on arvaamatonta. Ihmiset kävelevät sisään ja ulos elämästämme, toisinaan odottamattomasti. Näe arvaamattomuus ja suunnittelematon tulevaisuus mahdollisuutena, missä kaikki ovet ovat avoinna. Ei ole parempaa hetkeä tarttua hetkeen kuin nyt! Tee tästä hetkestä “hetki, joka muutti kaiken.”

 

Lähde: Collective Evolution