Valmentajakin tarvitsee valmentajaa

nextlevelOpiskelen mentaalivalmentajaksi, Life Coachiksi ja valmennan liikunta- ja ravintoasioissa työkseni. Ohjaan sekä yksityisiä että yrityksiä ja teen myös erilaisia ryhmävalmennuksia. Suurin osa valmennuksista liittyy jollakin tavalla terveyteen, hyvinvointiin, työhyvinvointiin ja vireystason sekä energiatason parantamiseen.

 

Ruuhkavuodet ja hektinen elämäntilanne

Suurin osa asiakkaistani on ruuhkavuosia eläviä tai muuten hektisessä elämänvaiheessa olevia ihmisiä, joten asiakkaani painiskelevat melko pitkälti samojen haasteiden parissa. Asiat ovat minulle tuttuja, sillä myös omassa elämässäni pyrin jatkuvasti oppimaan paremmaksi oman itseni johtajaksi, oman itseni kuuntelijaksi ja hallitsemaan enemmän asioita, kuin antamaan niille hallinnan.

Olen yrittäjä ja kehitän yritystäni, mutta samalla minulle tärkeä asia on myös pyrkiä kehittämään itseäni. Ja ehkä jopa kaikkein tärkeimpänä, voida itse hyvin, jatkuvasti. Asia on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys ja koen jopa velvollisuudekseni elää kuten opetan. Lisäksi omat fiilikset välittyvät voimakkaasti eteenpäin ihmisille ympärillämme, joten ei ole sama millaista energiaa välitämme eteenpäin.

 

Miksi palkata valmentaja

Asiakkaani ovat älykkäitä ihmisiä, jotka tietävät paljon asioista, jotka vaikuttavat heidän hyvinvointiinsa. Lisäksi kaikki tieto on meidän kaikkien saatavilla kaiken aikaa, joten tiedon puutteesta asiat hyvin harvoin ovat kiinni. Kokonaan toinen asia on se, kuka saa tiedon jalostettua käytännön toimenpiteiksi. Tässä kohtaa suurin osa asiakkaistani tulee valmennettavikseni, mikä on äärimmäisen fiksua.

Kun haasteita riittää ja aika on kortilla, on järkevää palkata valmentaja ja helpottaa edes yhtä tai muutamaa elämän osa-aluetta. Lisäksi yleensä aika on kaikille se kriittisin resurssi, joten kun käytämme aikamme oikeisiin asioihin ja oikeilla tavoilla, saamme toimistamme paljon enemmän hyötyä irti.

 

Onko coachingilla minulle mitään annettavaa

Sain mahdollisuuden osallistua business coaching -tempaukseen Neovolentian uracoach Johanna Koskimiehen kanssa. Tempaukseen kuului neljä valmennuskertaa ja valmennuksissa keskityttiin asioihin, mitkä itse koin tärkeiksi ja joihin toivoin muutosta. Aloitimme valmennuksen maaliskuun alussa. Lähdin mukaan mielenkiinnosta, halusin nähdä, kuinka kokenut uracoach valmentaa ja mitä erilaisuuksia ja samankaltaisuuksia löydän omiin Life Coach –opintoihini ja valmennukseeni verrattuna. Myönnän olleeni hieman skeptinen, sillä koen olevani perusanalyyttinen ja erittäin hyvin kartalla osaamisestani, ominaisuuksistani, haasteistani ja elämästäni ylipäätään.

Määrittelimme alussa Johannan kanssa tavoitteeni, joka oli oppia paremmaksi itseni johtajaksi ja selkeyttää ympärilläni olevia asioita ja priorisoida kaikkein tärkeimmät. Tuoreena yrittäjänä ja lapsiperhearkea pyörittävänä äitinä, sekä opiskelijana lankoja on paljon käsissä pidettäviksi. Ja sitten vielä se oma hyvinvointi…

 

Itsensä johtaminen: helpommin sanottu kuin tehty

Olen kirjoittanut muutaman blogitekstin itseni johtamisesta ja itsestä huolehtimisesta Mitä tapahtui kun huolehdin itsestäni & Yrittäjyyden alkutaipaleella – tein liikaa töitä ja väsyin, joissa kerron omista kokemuksistani. Syksyn ja kevään aikana olen kulkenut järjettömän pitkän matkan näissä asioissa ja tällä hetkellä koen oloni ja tilanteeni todella hyviksi. En usko, että olisin tässä ilman Johannan kanssa käymiäni keskusteluita.

Coaching haastaa ajattelemaan, se vie uudelle tasolle ja antaa uusia näkökulmia. Vaikka ihmiset ovat kuinka tilanteen tasalla ja älykkäitä tahansa, itse itsensä valmentaminen on mahdotonta. Katsomme väistämättä asioita subjektiivisesti. Kun keskustelemme coachin kanssa, saamme uutta ajateltavaa. Hyvä vertailukohta voisi olla vaikkapa tiimi ja sanonta kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Näin on myös coachingissa. Ammattivalmentajilla on lisäksi erilaisia työkaluja avata valmennettavan mieltä ja näkökulmia ja saada ajattelua tietoisen mielen tuolle puolen, uskomusten ja oletusten tasolle.

Yhdessä Johannan kanssa määrittelimme asioita, joihin kaipasin selkeyttä. Ympärilläni pyörivät asiat saivat järjestyksen ja minä hallinnan tunteen asioista. Lisäksi etenimme konkreettisten toimien avulla kohti tavoitettani, eli rauhallisempaa mieltä, stressittömämpää arkea ja sitä tärkeintä, eli omaa hyvinvointia. Kun asiat ovat selkeinä ja järjestyksessä, mieli huojentuu heti ja tunne siitä, että asioita on liikaa, tai niistä on vaikea saada kiinni pienenee.

 

Läsnäolon taito

Noin kolme kuukautta kestänyt coaching-prosessimme oli minulle tärkeä. Jatkuvuus on valmennuksessa oleellista ja valmennustapaamisia on yleensä kahden-kolmen viikon välein. Tapaamisten välissä oleva aika ja koko prosessi ovat merkityksellisiä ajattelun kehittymisessä ja uusien ajatusten soveltamisessa omaan elämään.

Tunnistan toki itsessäni kevään aikana tapahtuneen muutoksen ja rentoutuneen asenteeni asioita ja itseäni kohtaan. Oli kuitenkin kiva kuulla viimeisessä tapaamisessa myös Johannan kommentti: ”Muutos, joka sinussa on tapahtunut on huikea! Olit selkeästi väsyneempi, ahdistuneempi ja käytit paljon ilmaisua ”pitää tehdä” aiemmin. Olen ilolla ja kunnioituksella seurannut etenemistäsi ja muutoksia, mitä olet elämässäsi tehnyt ja olen valmentajana hyvin tyytyväinen lopputulokseen.”

Olen oppinut ottamaan rennosti. Stressitasoni on laskenut ja olen määritellyt ja noudattanut itselleni asettamiani sääntöjä työn tekemisen suhteen, mm. iltaisin kotona en pääsääntöisesti tee töitä, vaan keskityn perheeseeni. Minulla on myös omat iltarutiinit, jotka helpottavat nukahtamista ja parantavat unen laatua. Käytän päivittäin ja viikoittain aikaa omaan hyvinvointiini ja mm. meditointiin, mistä en enää tingi. Olen oppinut, että mitään kovin pahaa ei koskaan tapahdu, jos jätän joitain asioita tekemättä. Olen myös oppinut, että työt eivät lopu tekemällä, mutta odottavat mielellään yhden yön yli seuraavaan, tai tarvittaessa jopa sitä seuraavaan päivään.

Yksin treenatessa lähes kaikki asiakkaat myöntävät jättävänsä tekemättä viisi viimeistä toistoa, jotka Personal Trainerin kanssa tehdään hampaat irvessä erittäin paljon oman mukavuusalueen ulkopuolella. Sama pätee mentaalivalmennukseen. Pääsemme ajattelussa valmentajan kanssa viisi askelta eteenpäin, verrattuna siihen, että pohdimme asioita yksin. Omaan elämääni coaching tuli jäädäkseen, sillä omasta hyvinvoinnistani en enää suostu tinkimään. Jos olet muutostilanteessa tai kaipaat muutosta asioihin, suosittelen Johannaa ja coachingia lämpimästi.

 

“Free your mind, and the rest will follow.”

 

Rauhaa ja rakkautta ja ennen kaikkea lempeyttä omaa itseä ja ympäröiviä asioita kohtaan!

<3 Riina