Äiti, pidäthän huolta itsestäsi?

P3170736Moni tapaamani äiti kärsii raskauden aiheuttamista fyysisistä vaivoista, jotka haittaavat heidän päivittäistä elämäänsä, vaikeuttavat jaksamista ja henkistä hyvinvointia. Raskauden oletetaan aiheuttavan tiettyjä muutoksia, jotka hyväksytään osana uuden elämän alkua – ilman muuta vatsa kasvaa vauvan mukana, painoa tulee lisää, tietyt liikeradat vaikeutuvat, rinnat kasvavat, saattaa olla pahoinvointia ja uupumista.

Kehon muutokset raskauden aikana

Naiset ovat kantaneet lapsia maailman alusta asti, joten näitä asioita osataan odottaa. Moni pyrkii ehkäisemään raskausarpia ihoa hellivillä öljyillä ja voiteilla, ja olettaa olevansa raskauden jälkeen samassa tilassa kuin sitä ennen, kunhan vaan huolehtii itsestään.

Olin eilen jälleen kerran uimahallissa, ja pukuhuoneessa oli kaksi nuorta naista, jotka olivat molemmat raskaana, heidän puheistaan kävi ilmi, että toiselle raskaus oli ensimmäinen, toisella oli entuudestaan yksi lapsi. Molemmat olivat hoikkia ja hyväkuntoisen näköisiä.

En voinut olla kuulematta kun ensikertalainen kyseli kaikenlaisia raskauteen liittyviä juttuja konkarilta, ja tiedon puute raskauden aiheuttamien fysiologisten muutosten syistä ja seurauksista sai minut häkeltymään. Minulla itselläni ei ole lapsia, mutta sen sijaan minulla on runsaasti tietoa faktoista, siitä kuinka ihmisen keho toimii.

Toista lastaan odottava nainen osasi kertoa, että jostain syystä rintaliivien kuppikoon lisäksi myös rinnanalusmitta kasvaa. Hän osasi kertoa, että hänellä on ollut selkä kipeä aina ensimmäisen raskauden puolestavälistä alkaen. Hän osasi kertoa, että hänen olkanivelensä oli mennyt sijoiltaan ensimmäisellä joogatunnilla, jolle hän oli osallistunut synnytyksensä jälkeen.

Hän osasi kertoa, että hän ei voi enää harrastaa rakasta suosikkilajiaan, ratsastusta, koska hänen selkänsä ei enää kestä sitä. Samoin juoksu, se on ollut mahdotonta nivelkipujen tähden. Vatsa on jäänyt pulleaksi, mutta se ei ole häntä haitannut, koska suunnitteilla on ollut joka tapauksessa hankkia toinenkin lapsi perheeseen. Hän kertoi nämä asiat ystävälleen toteavaan sävyyn, koska oli selvästikin tyytynyt tilanteeseen koska näin tapahtuu kaikille äideille.

Tässä kohtaa poistuin hallista ja jäin miettimään, olisiko minun pitänyt puuttua puheeseen, mutta koin sen tungettelevaksi ja epäkohteliaaksi. Minulla olisi ollut tieto kaikista syistä, mistä nämä mainitut ongelmat johtuvat – raskauden aikana keho muuttuu tietyillä tavoilla, jotka vaikuttavat äidin fysiologiaan ja toiminnallisuuteen.

Vatsa pullottaa ja selkää särkee

Raskauden aikana keho alkaa erittää hormonia, joka löysentää niveliä – tarkoitus on tehdä lonkkanivelistä liikkuvammat alatiesynnytystä varten. Koska mitään hormonia ei voi kohdentaa vain yhteen paikkaan, naisen kaikki nivelet löystyvät kollageenin määrän vähetessä koko kehossa. Tästä syystä varsinkin jo valmiiksi yliliikkuvat nivelet saattavt mennä varomattomasti suoritetuissa liikkeissä sijoiltaan.

Raskauden edetessä suoraa vatsalihasta, ainoaa ihmisen rankaa koukistavaa lihasta, koossapitävä linea alba, “valkoinen linja”, jänneväli, alkaa avautua tehdäkseen tilaa kasvavalle vauvalle. Tämän vuoksi täysin loogisesti rinnanympärysmitta saattaa kasvaa, ja ennenkaikkea selkää koukistavan liikkeen heiketessä selkä on jatkuvasti kaarella, jännityksessä, joka taas aiheuttaa selkäkipua ja tekee esim. oikeasta ratsastusasennosta mahdottoman, aina sihen saakka, kun erkauma ja samalla suoran vatsalihaksen hallinta palautuu.

Yliliikkuvat nivelet ja jatkuvasti taaksepäin suuntautuvassa taivutuksessa oleva selkä vetävät alaraajoja virheasentoon, jonka tähden oikean juoksuasennon ylläpito on erittäin haastavaa ja virheellinen kuormitus rasittaa niveliä suhteettoman paljon.

Nämä asiat siis ovat melkoisen itsestäänselviä minulle, kun puhutaan alateitse synnyttäneiden naisten kehonhallinnasta. Monelle tehdään nykyisin sektio, joka, kuten kaikki sisäelimiin ulottuvat leikkaukset, tehdään todella katkaisten lihakset. Katkaistun lihaksen lihassyyt ovat aivan oikeasti poikki, samoin kuin hermoradat, ja tämä aiheuttaa ilman muuta vaikeuksia käyttää kehoa – liikeradat kyseiseltä alueelta on opeteltava uudelleen.

Nämä seikat, kehon painopisteen ja rintojen painon kasvamisen lisäksi, ovat aivan oikeita haasteita, joiden voittamista ei voi antaa ajan parannettavaksi. Aika parantaa kenties haavat, mutta ei kehon hallintaa, ellei asialle tee itse jotain. Me ymmärrämme kyllä, että jos vaikkapa jalka murtuu ja se leikataan, sitä tulee kuntouttaa kärsivällisesti, jotta sitä voi jatkossa käyttää kuten ennenkin.

Sen sijaan selkeästi muuttunut keskivartalo, jonka varaan kaikki liikkeemme nojaavat, jätetään oman onnensa nojaan varsin helposti. Puhutaan siitä, että muutoksia täytyy syleillä osana syntymän ja uuden elämän ihmettä. Kuitenkin, lapselle kaikkein tärkein asia maailmassa on oma äiti, miksei siis äitiä tulisi pitää toimivassa kunnossa?

Olisiko minun pitänyt sittenkin puuttua näiden naisten puheeseen, kertoa, miksi näitä muutoksia tapahtuu? Olisivatko he kuunnelleet minua ja toimineet neuvojeni mukaisesti?

Sitä en saa koskaan tietää, todennäköisesti kuitenkin he olisivat pitäneet käytöstäni huonona ja loukkaantuneet minulle. Olisin halunnut auttaa, mutta kuten monta kertaa olen saanut huomata, tälläinen ei varsinaisesti kuulu suomalaiseen kulttuuriin.

Vatsalihasten erkauman kuntoutus

Järjestimme juuri hiljattain Hyvinvointistudio Lupauksen tiloissa ja seuraavana päivänä PUR-hyvinvointikaupalla tilaisuuden, joka oli suunnattu nimenomaan raskaana oleville ja synnyttäneille naisille. Ilokseni tupa oli täynnä molempina iltoina, ja sain paasata sydämeni kyllyydestä vatsalihasten erkaumasta ja muista raskauden aiheuttamista muutoksista, niiden kuntoutuksesta ja sopivasta treenistä pari tuntia minua kuulemaan tulleille naisille.

Ongelmat olivat kaikille yhteisiä, koska kaikki olivat ihmisiä. Vaikka jokainen nainen on yksilö ja jokainen raskaus on erilainen, ovat lopulta kaikki naiset fysiologisesti ajatellen ihmisiä ja samat muutokset koskettavat käytännössä heitä kaikkia.

On hienoa, etteivät naiset enää suostu hyväksymään huonoa vointiaan, vaan ovat halukkaita hankkimaan asiasta tietoa ja toimimaan siten, että saavat vatsalihasten erkaumansa kuntoutettua ja pääsevät jälleen toimimaan haluamallaan tavalla. Vaikka monesti on kiire, aika, jaksaminen ja yksinkertaisesti raha saattavat olla hyvinkin tiukalla, eivät lapsi eikä äiti kumpikaan voita mitään, jos äiti on kivulloinen ja lopen uupunut. Minulla on ollut monta valmennettavaa, jotka ovat aina ajatelleet että huolehtivat itsestään sitten, kun lapsi on hiukan isompi ja pärjää paremmin – lopullinen aloitusajankohta on saattanut olla sen jälkeen, kun kyseinen lapsi on vannonut sotilasvalansa armeijassa.

Koskaan ei siis ole liian myöhäistä kuntouttaa itseään ja mahdollista vatsalihasten erkaumaa, tai raskaudesta aiheutuneita kehon virheasentoja, kunhan vain päättää tarttua toimeen!

 

Huolehdithan itsestäsi,

Sara

PS. Oletko jo lukenut aiemman postauksemme vatsalihasten erkaantumaan liittyen?

 

PPS. Järjestämme säännöllisesti Kuntouta keskivartalosi –verkkovalmennusta, jonka avulla viime vuonna yli 1000 naista sai voimaa ja kontrollia keskivartaloonsa.

 

Liity verkkokurssin tiedotuslistalle!

* indicates requiredLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *