Nuku hyvä ihminen

maninthebedOnko väsymyksestä tullut sinulle normaalilta tuntuva tila? Muistatko miltä tuntuu herätä virkeänä? Aikamme henki kannustaa meitä piiskaamaan kroppaamme ja aivojamme hektiseen elämäntyyliin. Tällaisessa menossa voi äkkiseltään ehkä tuntua houkuttelevalta ratkaisulta tinkiä levosta ja palautumisesta.

Tällainen unta väheksyvä ajattelutapa on kuitenkin jo nyt, ja tulee myös yhä enenevässä määrin olemaan tikittävä aikapommi, jolle pitää kiireellisesti tehdä jotain. Edesmennyt lääkäri Aki Hintsa kertoo kirjassaan Voittamisen Anatomia, että  riittävän yöunen puute on modernin yhteiskunnan merkittävimpiä terveysriskejä. Näillä pohjoisilla leveysasteilla pimeä vuodenaika luo vielä oman lisähaasteensa jaksamiseen. Itse ainakin joudun talvella kiinnittämään huomattavasti enemmän huomiota lepoon ja palautumiseen.
 

Univajeen vaikutukset ja aiheuttajat

Univajeen oireista meille useimmille tuttuja ovat väsymys ja tarkkaavaisuuden häiriöt, jotka laskevat merkittävästi suorituskykyä. Myös loukkaantumis- ja onnettomuusriski kohoavat univajeen myötä. Vastustuskyky heikkenee, koska keholla ei ole voimavaroja taistella taudinaiheuttajia vastaan.

Laihduttajia saattaa kiinnostaa, että univaje myös altistaa lihomiselle. Univaje nimittäin vaikuttaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa sääteleviin hormoneihin. Vaikka treeniohjelma olisi kuinka hyvä ja ruokavalio terveellinen, voi riittämätön uni olla yhtenä merkittävänä tekijänä haittaamassa palautumista ja optimaalista kehittymistä.

Nämä edellämainitut univajeen lieveilmiöt syntyvät pääosin siitä syystä, että emme malta mennä iltaisin ajoissa nukkumaan. Tähän on varmasti useita erilaisia syitä. Nykyään istumme työpäivän aikana useita tunteja paikallamme ja tuijotamme tietokoneen näyttöä.  Tämä voi haitata luonnollisen väsymyksen kokemista. Saatamme käydä ylikierroksilla ja ajatella, että netissä surffaaminen tai television katselu rentouttaa ja rauhoittaa. Aivomme saattavat kuitenkin olla tästä eri mieltä. Elektronisten laitteiden näytöistä tulee ns. sinistä valoa, joka vaikuttaa haitallisesti “unihormoni” melatoniinin eritykseen.

Miksi rääkkäämme kehoamme ja aivojamme valvomalla? Emmekö arvosta riittävästi hyvinvointiamme esimerkiksi älylaitteiden ja television tarjoaman hetkellisen mielihyvän sijaan? Vai voiko tosiaan olla niin, että emme ihan täysin ymmärrä hyvän unen merkitystä ja vaikutusta elämäämme, vaikka tietoa siitä löytyy koko ajan enemmän. Koemmeko että jäämme paitsi jostain, jos menemme aikaisin nukkumaan?  Voisiko olla, että nauttisimme enemmän valveillaoloajasta kunnon yöunien jälkeen?

 

Mikä on riittävä unen määrä?

Jos heräät virkeänä ja vireystila säilyy myös iltapäivällä, silloin uni on ollut riittävää ja sen laatu on ollut hyvää. Hintsan mukaan: “Kun unitutkimuksissa on ihmisille annettu mahdollisuus nukkua vapaasti niin pitkään kun he haluavat, lähes kaikki nuoret aikuiset alkavat nukkua noin 8,5 tunnin ja vanhemmat 7,5 tunnin yöunia. Tutkimusten mukaan vähän unta tarvitsevia on todellisuudessa vain murto-osa kaikista ihmisistä. Silti moni uskottelee kuuluvansa vähäunisten ryhmään.”

 

Miten parantaa yöunen määrää ja laatua?

Olennaista laadukkaan unen kannalta on pimentää huone, pitää vuorokausirytmi samana sekä välttää alkoholia ja kofeiinia. Valo on stimuloiva ärsyke, joka pitää aivot valppaustilassa. Himmennä siis valaistusta hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Sammuta elektroniset laitteet 1-2h ennen nukkumaanmenoa, erityisesti jos kärsit nukahtamisvaikeuksista. Pyri menemään joka päivä suunnilleen samaan aikaan nukkumaan ja myös heräämään aina samoihin aikoihin. Säännöllinen vuorokausirytmi on tärkeä, jotta elimistön keskuskello osaa säädellä oikeaan aikaan esimerkiksi aineenvaihduntaan, hormoneihin ja ruumiinlämpöön liittyviä toimintoja.

Alkoholi auttaa ehkä saamaan unen päästä kiinni, mutta unen laatu on huonompaa ja uni on katkonaista. Laadukas yöuni on keskeisimpiä tekijöitä palautumisessa. Alkoholi vähentää muistille ja keskittymiskyvylle tärkeää REM-unta. Vastaavasti jo vähäinen määrä kofeiinia riittää häiritsemään unta. Kofeiinin puoliintumisaika on 3–7 tuntia, mutta aineen piristävä vaikutus voi kestää 12–20 tuntiakin (Duodecim).

Omasta hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimisen ei tarvitse olla tiukkapipoista, vaan kyse on lopulta aidosta itsensä arvostamisesta.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *