Kuinka aloittaa muutos ja tehdä siitä pysyvä?

jaanablogiNäin alkuvuodesta on taas se aika, kun mietitään ehkä hieman tarkemmin omia tottumuksia ja elintapoja ja samalla punnitaan tarvetta mahdollisiin muutoksiin arjessa ja elämäntavoissa. Kerron tässä lyhyesti, miten muutoksen tielle on helppo lähteä ja kuinka saada siitä pysyvä.

1. Aloita helposti

Mikäli olet tekemässä useita muutoksia, älä yritä muuttaa kaikkea kerralla. Aloita siitä, joka tuntuu kaikista helpoimmalta, esim.” kävelen joka toisella kerralla portaat hissillä menemisen sijaan” tai “syön yhden salaatinlehden joka päivä.” Muutoksen ei oikeasti tarvitse olla tämän isompi! Alkuun tarvitset toki kärsivällisyyttä ja muutoksesta riippuen toki päättäväisyyttäkin, mutta kun pysyt päätöksessäsi sitkeästi päivästä toiseen, huomaat pian asioiden tapahtuvan jo itsestään sen kummemmin miettimättä.

Kun ensimmäinen muutos on tullut sinulle rutiiniksi, sen jälkeen sinun on helppo ryhtyä miettimään niitä mahdollisia muita muutoksia- jotka kannattaa luonnollisesti toteuttaa samalla tavalla.

2. Perustelut

Ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen, perustele itsellesi mahdollisimman hyvin miksi haluat muuttaa tapojasi. Parantaako se terveyttäsi ja elämänlaatuasi? Tuoko se Sinulle iloa? Mitä hyvää se voisi elämääsi tuoda? Kuvittele lisäksi, miltä sinusta mahdollisesti tuntuu prosessin aikana tai sen jälkeen. Mitä tarkemmin osaat vastata näihin kysymyksiin, on Sinun helpompi myös pysyä päätöksessäsi tiukan paikan tullen (ja niitä tulee varmasti, varaudu siihen! )

3. Armollisuus

Muista, että vaikka joku päivä unohdat toteuttaa jonkin asian, se ei tarkoita, että kaikki olisi pilalla. Kaikilla on välillä kiirettä, stressiä ja väsymystä eikä yksi huonompi päivä pilaa tekemääsi työtä. Unohduksessa tai muuten tiukassa tilanteessa helpottaa, kun olet itsellesi armollinen ja pidät yllä muutoksen jatkuvuutta: sen sijaan että “aloittaisit huomenna alusta” voit ajatella mieluummin jatkavasi siitä, mihin viimeksi jäit. On näet aina helpompi jatkaa jostakin kuin aloittaa uudestaan. Älä myöskään aliarvioi itseäsi- jokainen meistä pystyy mihin vaan, kun vain niin päättää!

Toivotan Sinulle tsemppiä muutoksiesi kanssa! Jos haluaisit tukea matkaasi, autan Sinua mielelläni.

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää: jaana@hyvinvointistudiolupaus.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *