Uskalla ottaa kehosi haltuun, se on sinun omasi!

womanbodyOlemme Hyvinvointistudio Lupauksella siitä erityisessä asemassa että meillä on ollut mahdollisuus Riina Laaksosen kanssa käydä luennoimassa monissa paikoissa ja eri kaupungeissa odottavien sekä jo synnyttäneiden naisten liikunnasta. Meitä on tullut kuulemaan monenlaisia naisia; liikunta-alan ammattilaisia, himotreenaajia, omasta kunnostaan huolestuneita, omasta kunnostaan huolissaan olevia, hyvinvoivia reippaita naisia viimeisillään, naisia, jotka haluavat tietoa varmuuden vuoksi, naisia, joilla on takanaan useampi raskaus ja niiden jättämiä fyysisiä oireita, naisia, jotka suunnittelevat korjausleikkauksia kehoaan ja oloaan kohentaakseen, naisia, jotka ovat jo jostain syystä läpikäyneet jonkinlaisen kuntoutusprosessin, naisia, joille on tehty korjausleikkaus, syystä tai toisesta.

Kaikkia on kuitenkin yhdistänyt yksi asia: toivo.

Toivo siitä, että on mahdollista voida hyvin, toivo sitä, että voisi jälleen toimia, kuten haluaa, harrastaa asioita, joista haaveilee, harrastaa asioita, joita on harrastanut “silloin ennen”, toivo paremmasta ulkonäöstä, toivo kivuttomasta elämästä. Toivoa on, kuten naisten eräisiin parhaista ominaisuuksista kuuluu, viety myös eteenpäin muille naisille.

Olen huomannut että raskauden aiheuttamista valitettavan ikävistä ja erittäin yleisistä sivuoireista on aiemmin puhuttu hyvin vähän. Aikuisen, mutta kuitenkin nuoren naisen virtsan- tai ulosteenkarkailu, lantionpohjalihasten tunnottomuus, selkäoireet, tasapaino-ongelmat, vaivasenluut, omasta kehosta vieraantuminen-ne eivät kertakaikkiaan ole sovelias kahvipöytä- tai somekeskustelun aihe. Uimahallien saunoissa naisten kesken melkein kaikista oireista suorastaan kilpaillaan mutta eipä sielläkään hiukan vanhemman väestön keskuudessä näistä varsinaisesti retostelemaan aleta, reuma ja syöpä ovatkin jo asia erikseen!

Kuitenkin on tosiasia että moni nainen elää kiusallisten, päivittäistä elämää rajoittavien oireiden kanssa tietämättä, että niitä voidaan oikeasti hoitaa samalla kuin koko kehoa ja yleistä hyvinvointia.

Olin viime viikon lomalla, ihana voimaannuttava kokemus, joka tietysti valitettavasti hidasti yhteydenottopyyntöihin vastaamista. Juuri ennen lomaani meille oli saapunut kysely naiselta, joka oli jotain kautta kuullut meistä ja kysyi voimmeko auttaa häntä kuntoutumaan kahdesta raskaudesta. Soitin hänelle eilen. Koska olen tottunut puhumaan näistä asioista kiertelemättä, hänen oli helppo hyvin nopeasti keskustelun alussa kuvailla oireita, joiden takia hän oli alunperin ottanut meihin yhteyttä: Lantionpohjalihasten hallitsemattomuutta sekä virtsan- ja ulosteenkarkailua. Hän oli haaveillut korjausleikkauksesta mutta ei ollut vielä tehnyt asian eteen mitään, ja oli kuullut ystävältään, joka puolestaan oli ollut luennollani, että tilannetta voitaisiin auttaa harjoittelulla. Aivan ensin pahoittelin, että minulta oli mennyt viikko ottaa häneen yhteyttä-viikko, jonka ajan hän on mielestäni turhaan kärsinyt näistä ongelmista. Kuitenkaan hätää ei hänen puoleltaan ollut koska ongelmat ovat jatkuneet jo vuosia.

Vuosia. Viikkokin on liikaa.

Keskustelun edetessä osasin jo häntä näkemättä arvata muitakin oireita joita hänellä kokemukseni mukaan varmasti on, sillä noin rajut lantion alueen ongelmat kertovat minulle virheasennoista ja muusta hallitsemattomuudesta kehossa, eikä niiden korjaamiseen ole tietääkseni olemassa leikkausta. Gynekologilla hän ei vielä ollut käynyt lainkaan. Ehdotin että hän kävisi pikimiten gynekologilla, joka on naisten synnytinelinten erikoislääkäri ja tekee näihin liittyen päivittäistä työtään. Häpeää oireista ei ole mitään tarvetta tuntea, ja alan ammattilaisen pakeilla tulisikin jokaisen naisen käydä vuosittain. Minä olen erikoistunut koko kehon fysiologiaan, eli kaikkeen, mitä elinten ympärillä on, ja teen tähän liittyen päivittäistä työtäni ylpeänä siitä, että voin auttaa ihmisiä hallitsemaan kehoaan ja toimimaan paremmin.

Puhelun lopetettuamme minulle jäi olo, että saatoin jälleen antaa toivoa, jolle tiedän olevan aivan oikeat perusteet.

Minulla onkin toive teille naisille: Kyselkää, kyseenalaistakaa, tukekaa toisianne, uskaltakaa ottaa asioista selvää ja ennenkaikkea, uskaltakaa ottaa kehonne haltuunne. Se on teidän omanne.

Erittäin suuren kysynnän vuoksi järjestämme extrakurssin äideille, kuntouta keskivartalo -verkkovalmennuksen. Ota kroppasi haltuun, kuntouta vatsalihaksesi ja näin saatat päästä eroon myös erkaantuneiden vatsalihasten aiheuttamista kiusallisista niska-, selkä- ja hartiavaivoista, virtsanpidätysongelmista ja mm. puremalihasten kireydestä.

Lue lisää tästä Suomen ensimmäisestä synnyttäneille naisille tarkoitetusta valmennuksesta, jonka avulla jo yli tuhat naista on ottanut kehon takaisin itselleen. <3

  3 comments for “Uskalla ottaa kehosi haltuun, se on sinun omasi!

 1. Anniina
  May 18, 2017 at 17:56

  Hyvä kirjoitus taas Saralta. Näistä asioista ei koskaan voi olla liikaa kirjoituksia / tietoa. MInua kiinnostaa missä / miten Sara on kouluttautunut? Olen personal trainer ja haluaisin tehdä töitä vastaavien asioiden / asiakkaiden parissa (enkä vähiten siksi, että olen itsekin kärsinyt erkaumasta ja lievistä laskeumista, sekä kysto- & rektoseele). Siksi minua siis kiinnostaa mistä Sara on oppinsa ammentanut. Kaksi aiheeseen liittyvää koulusta on varattunakin, mutta olen ehdottoman kiinnostunut lisäkoulutuksista. Olisin ehdottomasti mukana myös teidän äitikurssilla, mutta odotan toista lastani joten se saa vielä odottaa. Toivottavasti syksyllä niitä tulee lisää <3

 2. Sara
  May 18, 2017 at 20:58

  Moikka Anniina,

  ja kiitos kiinnostuksestasi <3

  Tekisi mieleni vastata ympäripyöreästi "koulutus, kokemus ja henkilökohtainen elämänkokemus" koska se on täysin totta.

  Alkuperäinen erikoiskoulutukseni koulutukseni ja intressini aivan lapsesta saakka on rakennustekniikan ala. Minua on aina kiinnostanut miksi asiat ovat tai tapahtuvat, ja rakennustekniikka perustuu faktoihin-mittasuhteisiin, kuormiin, jänneväleihin, fysiikkaan, matematiikkaan, luonnonlakeihin-kuten ihmisen kehokin. Useat rakennustekniset ratkaisut on nähdäkseni kopioitu ihmisen anatomiasta, joka onkin ällistyttävä kokonaisuus.

  Vuoden -96 paikkeilla koulutukseni ollessa vielä kesken, aloin kärsiä yhä pahenevasta ranteen ja käden hermovammasta, joka lopulta vei minut tuolloin työkyvyttömyyseläkekuntoon paikallisten lääkäreiden mielestä. Tilanne eskaloitui siten, etten enää voinut tehdä työtä, joka oli unelmani ja suuri rakkauteni, ja monenlaisten kriisien kanssa kamppailtuani mietin sitä, kuinka olin saanut joltistakin apua fysioterapiasta.

  Hakeuuin likunta-alalle ensin myyntitehtäviin, ja katsottuani liikunta-alan ammatilaisten toimia päältä jonkin aikaan koin, että osaisin tehdä monet asiat heitä paremmin, asiakkaita kunnioittavammin, todellisuuteen perustuen, valehtelematta, konkreettisemmin. Hissukseen muun työni ohessa kuuntelin, kyseenalaistin, kouluttauduin ensin muutamien tunnettujen ohjaajaksi, ja jokaista kouluttajaa yhdisti yksi asia: Intohimo työhönsä sekä halu opettaa. Minä halusin oppia. Minä kuuntelin, kyselin, ärsytin, ihmettelin, analysoin ja otin asiakseni perehtyä minua kiinnostaviin aihealueisiin tarkemmin. Ryhmäliikuntakoulutuksia minulla on takanai kymmeniä, ohjettuja tunteja niin kuntokeskuksissa kuin yritys- ja eritysiliikunnan puolelta pyöreästi 20 000.

  Minulla on kolme pt-tutkintoa, joista "käytän" vain viimeisintä: Fisafin personal trainer-tutkintoa vuodelta 2009. Minulla oli onnea: Kouluttajiin lukeutuivat Pentti Hiltunen, Stefan Westerback ja Mika Pihlman, jotka omaavat aivan käsittämättömän määrän tietotaitoa omalta alaltaan ja tekevät työtään niin suurella sydämellä, palolla ja innolla, ettei sitä voi seuraamatta käsittää. Tämä koulutus antoi minulle viimein riittävästi eväitä ymmärtää ihmiskehoa niin kokonaisvaltaisesti, ettei käytännössä minkäänlainen ongelma ole minulle outo, vieras tai liian haastava. Jos näin kuitenkin olisi, nostaisin kädet pystyyn ja ottaisin asiasta selvää, kuten olen aina ennenkin toiminut. En suostu valehtelemaan asiakkaalle, mikä onkin suurin syy siihen miksi haluan työskennellä juuri Lupauksella.

  Minulla on ollut kyseenalainen kunnia kärsiä monenlaisista loukkaantumisista ja vammoista sun muista vaivoista, ja tämä onkin suurin syy miksi olen halunnut selvittää asioita juurta jaksain: Haluan itse toimia ja elää, mielellään erittäin vahvana. Olen omista syistäni etsinyt ja löytänyt intohimoisia ja taitavia usean erikoisalan terveydenhuollon asiantuntijoita, jotka ovat todella mielellään jakaneet tietoaan sitä kysyttäessä. Gynekologeja, ortopedeja, sisätautien erikoislääkäreitä, fysiatreja, osteopaatteja. Pyrkinyt erottamaan mielipiteet faktoista, kokemuksen arvauksista.

  Minun henkilökohtainen tietotaitoni on siis monen monituisen asian summa-kuten alussa tiivistin, onnettomat ja onnekkaat sattumukset, päämäärätietoinen nöyrä kouluttautuminen, itseopiskelu, oikeiden ja väärien ihmisten kohtaaminen ja tiedonjano yhdistettynä satoihin asiakaskokemuksiin ovat antaneet minulle tämän tietotason, josta ammennan asiakkaitani varten. Olen pyrkinyt kääntämään omat henkilökohtaiset tragediani en nyt ehkä voitoiksi, mutta syiksi, miksi olen mitä olen ja tiedän mitä tiedän.

  Olen monesti tässä havaittuani yleisen tiedonpuutteen raskauteen liittyvissä asioissa miettinyt, miten tämän aihealueen voisi tiivistää edes vuoden koulutukseksi, jolla saisi vastaavan osaamisen. Kun saan ajatuksen kokoon, kerron siitä kyllä kaikille 😀

  Olet oikein tervetullut kursseilleni ja muutenkin saa toki kysellä lisää.

 3. Anniina
  May 19, 2017 at 16:25

  WAU! Kiitos Sara perinpohjaisesta vastauksesta, jotain tällaista osasinkin odottaa, ja tämä tieto kannustaa myös mua jatkamaan tällä tiellä. Palaan varmasti kyselemään lisää, nyt halusin vaan nopeasti tulla kiittämään ihanasta vastauksesta 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *