”90% asioista, jotka meidän täytyy tehdä, meidän ei ihan oikeasti kuitenkaan tarvitse”

now_whatYksi unelmani toteutui tällä viikolla kun pääsin osallistumaan Nordic Business Forumiin, mikä olikin kyllä ihan huikea kokemus! Olla osana NBF-heimoa ja kuulla huippupuhujia oli erittäin innostavaa ja inspiroivaa. Lisäksi etukäteen sovittavat tapaamiset suomalaisten ja kansainvälisten bisnestyyppien kanssa olivat huikeita! Näistä saatu näkemys, kontaktit, mahdollisuudet ja muutama konkreettinen tarjouspyyntökin vievät pitkälle. 🙂

Mitä sitten innostuksen ja inspiraation lisäksi jää käteen, tässä muutamat ajatukseni sekä se, miten ajattelin niitä itse käytännössä soveltaa.

 

We raise by lifting others

Sir Richard Branson sanoi, että ei varsinkaan alkuun ajatellut itseään yrittäjänä, hän halusi muuttaa asioita. Hän puhui myös auttamisesta ja siitä, että jos sinulla on asia, joka auttaa ihmisiä, sinulla on liikeidea ja yritys.

Olen itse tuskaillut viime viikot ja kuukaudet strategian, liiketoimintamallien, ansaintalogiikoiden, rahoituksen ja ties minkä parissa ja jotenkin tämä liiketoiminnan juurille palaava ajatus tuntui tosi helpottavalta. Eikö kaikki kuitenkin lähde auttamisesta ja siitä, että ratkaistaan jokin ongelma? Tarviiko asioista tehdä sen monimutkaisempia? Voisiko ainakin ajatuksen tasolla pitää siitä alkuperäisestä, ihmisiä auttavasta asiasta kiinni?

Sir Branson kertoi arvostavansa bisneksessä ihmisiä, jotka pitävät toisista ihmisistä, ovat hyviä kuuntelijoita ja nostavat toinen toisiaan ylöspäin. Lisäksi hän kertoi, että löytäessään hyviä ihmisiä, antavansa heille myös vapauden toimia itsenäisesti ja hyväksyvänsä sen seuraukset.

Ihania ajatuksia, joista olen itse täysin samaa mieltä. Bransonin ajatukset vahvistavat ilman muuta omiani siitä, että nykyiset ja tulevaisuuden kumppanini, huipputyypeiksi osoittautuessaan, ansaitsevat ilman muuta vapauden.

 

“Changing the world begins with a small group refusing to accept the unacceptable.” – Sir Richard Branson

 

Luottamus, luottamus ja luottamus

Patrick Lencioni, johtamisen ja tiimidynamiikan huippuammattilainen ja kouluttaja, piti mielenkiintoisen puheenvuoron tiimidynamiikasta. Puheenvuoronssaan hän nosti kaikkein tärkeimmäksi tiimissä yhden asian: luottamuksen.

Pystytkö sinä näyttämään tunteesi tiimiläistesi nähden? Pystytkö kertomaan suruistasi? Epävarmuudestasi? Jopa peloistasi? Lencionin mukaan juurisyy ongelmille yritysmaailmassa on yleensä luottamuspula. Hän neuvoi hankkiutumaan nopeasti eroon epäluotettavista ihmisistä, sillä jo yksikin pilaa helposti koko tiimin hengen.

Lencioni on ilman muuta oikeassa ja tästä syystä kannattaa olla tarkka siinä, keitä ihmisiä omaan tiimiinsä ja sisäpiiriinsä ottaa. Ja jos joku ei sinne sovi, kannattaa päästää irti. Jos ja kun löytää hyvän porukan, kannattaa antaa mennä.

 

Yksi asia kerrallaan ja kaikki järjestyy

Yksi mieleenpainuvimpia puhujia oli nuori, vain 23-vuotias Boyan Slat, joka aikoo puhdistaa maailman valtameret muoviroskasta. Tämä jo kaksivuotiaana keksintöjä tehnyt nuori kaveri puhui järjettömän suuresta hankkeesta niin nöyrästi, vilpittömästi ja intohimolla, että se veti hiljaiseksi. Hän kertoi aloituksesta ja siitä, kuinka hanke on kasvanut jatkuvasti suuremmaksi ja sai kaiken kuulostamaan mahdolliselta. Ja mahdollistahan se onkin. Mikä tahansa on. Mikä tahansa, mihin suhtautuu intohimolla, vilpittömyydellä ja palolla. Toki tähän kaikkeen liittyy kova työ, mutta mikä tahansa on mahdollista ja se on hyvä aina muistaa.

Nykyään melkoista hanketta luotsaava Boyan Slat kertoi suhtautuvansa asioihin siten, että keskitytään tässä hetkessä niihin asioihin, jotka on tehtävä nyt, esim. pilottipuhdistukseen, ja tehdään se hyvin. Lopun edestä kaikki kyllä järjestyy. Mikä ohje! Timanttia! Ja miten tämä on muka niin vaikeaa käytännössä?

 

”Have you remembered to be thankful?”

Varmasti lähimmäs omaa sydäntäni pääsi maailmankuulu motivaatiopuhuja Nick Vujicic, mies, joka syntyi ilman käsiä ja jalkoja. Hän kärsi nuorena masennuksesta ja aloitti puhujanuransa täysin nollasta. Ensimmäistä puhujakeikkaa sopiessaan hän soitti läpi 52 koulua, joista 51 kieltäytyi ottamasta häntä puhumaan. Hän kertoi, että kieltäytymisten ja epäonnistumisten myötä hän oppi erinomaiseksi myyjäksi, eli kiteyttämään tarjoamansa asian nopeasti yhteen lauseeseen. Wow. Oletko sinä kieltävän vastauksen saatuasi yrittänyt uudelleen ja uudelleen yli 50 kertaa? Täytyy myöntää, että itse en välttämättä joka asiassa ole ollut niin sinnikäs. Mutta mitä periksiantamattomuudella voidaankaan saavuttaa!

Nick Vujicic kehotti kaikkia keskittymään sen sijaan, että miettisi asioita, joita meillä ei ole, niihin asioihin, jotka meillä on. Mahdollisuuksiin, jotka meillä on. Ja jos joku asia ei onnistu tai ole mahdollinen, etsimään asian, mikä on. Näihin asioihin tuo melkoisesti syvyyttä, kun ne kuulee kädettömältä ja jalattomalta mieheltä, joka on omalla työllään ja sinnikkyydellään luonut itselleen uskomattoman uran ja elämän!

Nick Vujicic kertoi olevansa iloinen ja kiitollinen. Hän pyysi kaikkia keskittymään kiitollisuuteen ja niihin asioihin, mitä meillä on. Evolutiivisesti aivomme on ohjelmoitu keskittymään ja huomioimaan enemmän negatiivisia kuin positiivisia asioita. Mitä tapahtuu, jos opetamme mielemme toimimaan eri tavalla? Muuttaako se ajatusmaailmaamme? Muuttaako se elämäämme?

Jokapäiväiseen toimintaan vietynä tämä omalla kohdallani tarkoittaa kiitollisuusharjoituksia, joita jo teenkin. Mutta tämän jälkeen teen niitä lisää.

 

“Just because you have negative thoughts, doesn’t mean you have to listen to them. Recognize them, and choose to ignore them!” – Nick Vujicic

 

Kurkkaa Nick ja the most inspirational video you will ever see, ehdottomasti kannattaa!

 

”90% asioista, jotka meidän täytyy tehdä, meidän ei ihan oikeasti kuitenkaan tarvitse”

Will Smith. Olen aina ollut hieman (välillä enemmänkin) ihastunut Will Smithiin. <3 Eikä hänen näkemisensä livenä ainakaan pienentänyt ihastusta. Superkarismaattinen, nollasta lähtenyt, paljon työtä tekevä maailmantähti puhui mm. pelosta. Hän kertoi tarinan omasta elämästään ja illallisesta Nelson Mandelan kanssa ja siitä tyyneydestä ja rauhasta, mikä Nelson Mandelalla, ihmisellä, joka on kärsinyt niin paljon, oli. Jäin itse pohtimaan, olisiko tällainen rauha ja tyyneys saavutettavissa ilman suuria kärsimyksiä? Ilman elämänkokemusta ja näkemystä tuskin, mutta ehdottomasti jotain, mihin tulisi pyrkiä. Pyrkiä jättämään asiat, mihin ei voi vaikuttaa omaan arvoonsa. Niin paljon helpommin sanottu kuin tehty.

Pelko on jotain, mikä ohjaa meistä jokaisen toimintaa, ainakin jossain vaiheessa väistämättä. Mutta jos pystyisi olemaan antamatta pelolle liikaa valtaa. Ja jos pystyisi olemaan murehtimatta. Will Smith nosti myös esiin kyseenalaistamisen ja ilon. Loppujen lopuksi meillä (länsimaisilla ihmisillä ainakin) on todella suuret mahdollisuudet valita ja vaikuttaa tekemisiimme. Miksi siis emme valitsisi enemmän asioita, jotka tuottavat meille iloa? Tässä voisi olla mahdollisuus myös liiasta pelosta irti päästämiseen.

Omassa elämässäni tämän hetken pelkoni kohdistuvat epävarmuuteen, riskien sietämiseen ja omien resurssieni riittävyyteen. Mitä jos vain pyrkisin tekemään itselleni suunnitelman jokaiselle viikolle ja jokaiselle päivälle ja tekemään yhden asian kerrallaan. Vapauttaisiko tämä kapasiteettia ja toisi onnistumisia ja kirkastaisi fokusta? Todennäköisesti. Otetaan siis suloisen, intohimoisen ja älykkään Boyan Slatin vinkit käyttöön: yksi asia kerrallaan, loput järjestyvät kyllä.

 

Alla videolla oma taltiointini Will Smithin esiintymisestä. <3

 

Summa summarum, näillä viidellä vinkillä kohti uutta, parempaa maailmaa. 🙂

  1. Kerää ympärillesi hyviä ihmisiä ja anna heille vapaus toimia parhaansa mukaan.
  2. Luota!
  3. Älä murehdi liikaa tulevaisuutta, vaan tee se, mitä tässä hetkessä voit.
  4. Ole kiitollinen.
  5. Luovu pelosta ja vastaanota ilo.

 

NBF:n kruunasi viiden tähden asiakaskokemus, seriously, en ole missään kokenut vastaavaa! Sekä hyvä ruoka. Omaa sydäntäni lämmitti myös esim. ruoassa huomioitu ekologisuus, mikä olikin myös yksi koko tapahtuman pääteemoista.

 

Iloa, intoa, rauhaa ja rakkautta kaikkeen tekemiseesi.

 

<3 Riina

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *