Tieto ei ole yhtä kuin opittu

Alkusanatmallimaailma-6168
Hyvä lukija, tämä artikkeli on kirjoitettu tuomaan esille arvojani valmentajana, sekä tarjoamaan sinulle muutamia pohdinnan varaan laitettavia asioita, kuten; oletko pysähtynyt miettimään sitä, mitä hyvinvointi sinulle oikeasti on? Mitkä ovat sinun arvojasi ja toimitko niiden mukaan? Vaikka tiedät jostain jotakin, auttaako se sinua tekemään muutoksia? Miten puhut itsellesi? Jos olet jo kyseisiä asioita pohtinut, niin mahtavaa, mutta suosittelen silti lukaisemaan artikkelin!😊

TIETO EI OLE YHTÄ KUIN OPITTU

Nykyajan infotulva saattaa saada illuusion aikaan, että tietäisi paljon kaikenlaisista asioista – ikäänkuin olisi jo oppinut niistä lähes kaiken. Se, että lukee alan ammattilaisen hyvin kirjoitetun artikkelin aiheesta X, ei tarkoita, että tietäisi asiasta syvällisesti oppimisprosessin kera. Onhan artikkelin kirjoittajakin kuluttanut monen monta tuntia asian parissa, katsellen aihettaan erilaisista näkökulmista. Tietoa on niin paljon tarjolla, että siksi olen alkanut itse keskittymään entistä enemmän omiin kiinnostuksen kohteisiin ja asioihin, joissa olen hyvä ja ulkoistamaan muille niitä asioita, joista tiedän vain jonkin verran. Esimerkiksi liikunta-alalla on monen monta eri suuntausta, ei ole yhtä ylitse muiden. Jokaisessa on puolensa, en kuitenkaan kiellä, etteivätkö jotkin liikuntafilosofiat olisi vaarallisia, rajoittuneita tai ei-toimivia. On myös ammattilaisia, jotka eivät tiedä rajojaan vaikka jostain aiheesta jotain tietäisivätkin. Itse en missään tapauksessa voisi ottaa asiakkaakseni ihmistä, joka on todella ylipainoinen tai tähtää fitness-kisoihin, jos tavoitteet olisivat laihdutus sekä isot lihakset – vaikka olenkin lukenut ja opiskellut näistä usean tunnin verran. Jos nämä samaiset hakisivat apua uusien toimivien tapojen asettamiseen, järkevään tavoiteasetteluun, mentaalivalmennukseen, kehonhallinnan kehittämiseen tai vaikkapa parempaan liikkuvuuteen, niin silloin minun ammattitaitoni astuisi kehiin. Ymmärtämällä omat vahvuuteni ja tiedostamalla omat rajani, pystyn tarjoamaan parempia palveluita tai suosittelemaan jotain muuta ammattilaista, jos en koe olevani oikea henkilö apuun. Se että tietää, ei tarkoita että on asiaa syvemmin sisäistänyt tai siitä oikeasti oppinut.

HYVINVOINTI EI OLE VINKKILISTA

Meillä jokaisella on oma hyvinvointimme ja meidän jokaisen olisi hyvä viettää aikaa sen pohtimiseen. Minulle hyvinvointi saattaa olla täysin muu kuin jollekin muulle. Minulle se ei ole esimerkiksi kivuttomuutta, säryttömyyttä tai ”negatiivisten” tunteiden olemattomuutta – vaan kykyä olla läsnä, assosioitua erilaisiin tilanteisiin ja sallia itseni olla mitä olen – toisinaan tilanne vaatii kykyä dissosioitua, ettei mene liioin tunteidensa vietäväksi. Ei ole vain yhtä hyvinvointia, vaan kuten tasapaino, niin sekin muuttuu ja muovautuu eri elämän osa-alueiden ja elämäntilanteiden mukaan. Jos jonkin neuvon haluan antaa, niin olkoot se tämä: ennen kaikkea hyvinvointi on itsensä tuntemista kaikkine puolineen, kokonaisvaltaisesti. Itsensä vapauttamista erilaisista ”pitäisi” kahleista. Ja kykyä kuunnella kehoaan ja mieltään ja välillä taas olla liioin sotkeutumatta niihin. Se on kuin kalastamista, välillä on löyhättävä otetta siimasta, välillä kiristettävä – toisinaan voi vain antaa olla ja katsella ympärilleen.

Jukka-Rajala2937

Kuva: Marko Simonen

KUUNTELE SINUA

Miten puhut itsellesi? Miten puhut muille? Oletko koskaan pysähtynyt kuuntelemaan sitä kieltä, mitä puhut? Onko se negatiivista, vähättelevää, rajoittunutta, täynnä erilaisia uskomuksia, optimistista, rakastavaa, lempeää..? Pysähtymällä kuuntelemaan omia puheita, omia uskomuksia, pystyt muuttamaan paljon koettua olotilaa ja minäkuvaasi (jos siis koet, että sellaiseen on tarvetta). Me olemme täynnä niin muiden kuin itsemme asettamia rajoittavia uskomuksia. Niitä saa ja kannattaa kyseenalaistaa. Miksi et voisi? Onko tosissaan niin, että suvussasi on huono selkäisyyttä, kankeutta tai ongelmia lihavuuden kanssa ja tämän takia myös sinullakin? Kehtaan väittää toisin. Pysähdy yhden päivän verran kuuntelemaan, miten puhut itsellesi ja miten puhut itsestäsi muille. Minkälaisia uskomuksia löydät? Ovatko paikkaansa pitäviä?

MINÄ VALMENTAJANA

Tarjoan omia vahvuuksiani ja teen työtä intohimon kautta. Valmennuksissa ja ohjauksissa olen erittäin läsnä ja se onkin yksi tärkein osa omaa työtäni. Harvemmin suunnittelen tuntejani etukäteen – miksi? En voi ennustaa tulevaa. Tietty runko minulla on aina mukanani, mutta läsnäoleva tilanne muovaa muun tekemisen. Minulle liikkuminen on paljon muuta, kuin toistoja, hikeä, turhia loukkaantumisia ja pinttyneitä ajattelumalleja. Pyrin toimimaan intuitiivisesti ja huomioimaan asiakkaani kokonaisvaltaisesti. Kuuntelemalla asiakkaan puhetta, pystyn tulkitsemaan selkeämmin hänen liikettään. Mutta ennen kaikkea, minä valmentajana en saa asiakkaissani muutoksia aikaan, vaan tarjoan sopivia ärsykkeitä, jotta asiakas itse tekee omat oivalluksensa ja tarvittavan työn.

Kenelle valmennuksestani on apua?
Urheilijoille, harrastajille, liikkumisesta kiinnostuneille, joogeille, tanssijoille, esiintyjille, mielikeho yhteyden kadottaneille, suorittajille, työmyyrille, itsensä liiallisten tavoitteiden alle hukanneille, jatkuvasta syyllisyydestä kärsiville, omiin kykyihin luottamattomille….
Kaikille jotka kaipaavat oheisharjoittelua, mentaalivalmennusta ja parempaa liikkuvuutta sekä kehonhallintaa.
Kaikille jotka ovat hukanneet itseään arjen seassa, eivätkä oikein ole enää varmoja omista arvoistaan.

Tässä video omantyylisestä joogastani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *