5 tapaa saada lisää vapaa-aikaa

freetime

Haluaisitko lisää vapaa-aikaa? Kysymys, mihin varmasti kaikki vastaavat kyllä. Alla viisi vinkkiä ja konkreettista keinoa, joiden avulla saat helposti ja vaivattomasti lisää vapaa-aikaa itsellesi. Toteuta heti! 🙂

 

 

 

  1. Tee enemmän ruokaa kuin tarvitset

Kun kokkaat, tee suurempi määrä ruokaa kuin syöt / syötte kerralla. Pakasta ylijäänyt ruoka muita päiviä varten. Myös viikonloppuna saattaa olla hyvin aikaa valmistella seuraavan viikon ruokia. Suunnittelemalla ja etukäteen valmistamalla säästät aikaa.

 

  1. Hyödynnä odotusaika

Hyödynnä päivään sisältyvät muutaman minuutin hetket, joina odotat jotain. Valmistaudu tekemään jotakin näiden ”ylimääräisten” tovien aikana ja päätä etukäteen mitä aiot tehdä. Voit käyttää nämä hetket esimerkiksi opiskelemalla kieltä, jumppaamalla, rentoutumalla (omasta mielestäni tähän loistava on Headspace-sovellus) tai soittamalla ystävälle.

 

  1. Kaksi asiaa yhdellä iskulla

Sen sijaan, että valittaisiin kahden vaihtoehdon väliltä – esimerkiksi seurustelun ja liikunnan – ne voidaan usein yhdistää. Käy lenkillä ystäväsi kanssa, käykää luistelemassa tai pyöräilkää maastopyörillä metsäpoluilla. Oma suosikkini ovat kuulumistenvaihtolenkit ystävien kanssa.

 

  1. Älä anna periksi houkutuksille

Nykyisin tarvitsemme jotain, joka auttaa meidät pysymään erossa Facebookin kaltaisista aikavarkaista. Useimmat haluavat viettää vähemmän aikaa internetissä. Freedomin kaltaiset sovellukset voivat auttaa siinä estämällä internetin käytön jopa kahdeksan tunnin ajaksi. Samoin sovellukset, jotka laskevat internetissä käytetyn ajan. Latasin itse jokin aika sitten Moment-sovelluksen puhelimeeni. Kun käytön näkee joka päivä ja puhelin ”raportoi” siitä, on mahdotonta huijata itseään uskottelemalla, ettei vietä kovin paljon aikaa internetissä.

 

  1. Sovella Parkinsonin lakia

Olet todennäköisesti tehokkaampi, jos sinulla on vähemmän aikaa. Jos puolisosi vanhemmat soittavat ja ilmoittavat pistäytyvänsä käymässä viidentoista minuutin kuluttua, onnistut varmasti siivoamaan kotisi huipputehokkaasti. Brittiläisen historioitsijan ja kirjailijan Cyril Northcote Parkinsonin mukaan ”työ täyttää sille varatun ajan”. Tätä ”lakia” voidaan hyödyntää määrittämällä tehtävälle aloitusajan lisäksi aika, jolloin sen on oltava valmis.

 

Mikä näistä lähtee ensimmäisenä kokeiluun?

 

Iloa arkeen!

<3 Riina

 

Lähde: Meik Wiking (2017), Lykke: Onnellisten ihmisten salaisuudet

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *