Raskausajan ruokavalio

”Miten olet syönyt raskausaikana? Mitä ruoka-aineita välttelet ja mitä olet ottanut lisää? Mitä tekisi mieli, mutta ei voi syödä raskausaikana ja oletko lisännyt ruokamääriä?”

Tällaisia kysymyksiä sain paljon lukijoiltani raskaus-aikana. Kirjoitin omia fiiliksiä silloin blogiini ja tässä niitä luettavaksi.

raskausmaha

Söin raskausaikana hyvin samalla tapaa kuin muutenkin. Suurin ero päivittäisessä ruokailussa oli viikolta 7 viikolle 14, kun pahoinvointi oli pahinta. Silloin en oikeastaan miettinyt mitään lautasmalleja tai muitakaan, vaan söin mitä pystyin. Esimerkiksi mehukeitot olivat mukana ruokavaliossani sinä aikana, niistä sain kuitenkin jotain energiaa koneeseeni. Hedelmiä meni myös tuolloin paljon. Sokeriherkut taasen ei houkutelleet yhtään, eikä myöskään mikään kovin rasvainen tai tuhti ruoka. Lihaakin oli vaikea syödä, joten otin hetkellisesti rautalisän käyttöön.

Oikeastaan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen syöminen palautui hyvin normaaliksi, hyvin samanlaiseksi, kuin ennen raskauttakin. Söin samoja raaka-aineita, hedelmiä, kalaa, kanaa, paljon salaatteja lounaaksi. Tein lähes kaikki ruuat itse, ellen käynyt jossain lounaalla.

Söin samoja ruokia kuin ennenkin, mutta huomasin ettei entinen ”kolmen tunnin välein energiaa koneeseen” riitä. Parin tunnin välein oli otettava joku, edes pieni välipala, jotta nälkä pysyisi hallinnassa, eikä pahaolo ottaisi valtaa.

Suosituksia seurasin ja toki välttelin niitä, mitä pitää. Mutta monen raaka-aineen kanssa kuitenkin menin maalaisjärjellä. Esimerkiksi salmiakkia söin jonkin verran, myös metwurstia joskus laitoin leivän päälle. Superfoodeista osan jätin pois, koska kaikista ei ole selkeää tutkittua tietoa raskausaikaan.

***

Tässä on alla esimerkki normipäiväni syömisistä raskausaikana.

RUOKAPÄIVÄKIRJA

klo 8.00 aamupala

 • 2 dl alpro soya maustamaton jugurtti
 • 1 banaani
 • 1 rkl maustamaton hera
 • mustikoita
 • kahvia kupillinen ja vettä muutama lasi

klo 11.00 välipala

 • 1 kauraleipäviipale
 • 1 viipale kalkkunaleikettä
 • 1 viipale juustoa
 • puolikas tomaatti
 • vettä

klo 13.00 lounas

 • salaatti
 • lohta / tonnikalaa / kanaa
 • fetaa
 • tomaattia
 • 0,5l vichy / tai vesi

klo 15.00 välipala

 • 1 banaani
 • 1 iso lasi vettä

klo 17.00 päivällinen

 • 3 perunaa
 • jauhelihakastiketta (itse tekemä)
 • 1 iso lasi vettä

klo 19.30 iltapala

 • proteiinilettu, sis:
 • 2 kananmunaa + 2 valkuaista
 • 1 banaani
 • 1 rkl maustamatonta heraa
 • päälle mustikoita
 • 1 iso lasi vettä

IMG_0210-1

Toisella kolmanneksella tuli herkuteltua enemmän. Ekan kolmen kuukauden aikana ei herkkuja tehnyt pahoinvoinnin vuoksi mieli, mutta kun olo oli suht normaali, herkut maistui enemmän. Varsinkin kesälomalla tuli syötyä melkein päivittäin herkkuja.

Pyrin kuitenkin pitämään myös herkuttelun jossain rajoissa raskausaikana, koska ei ole sellaista asiaa mielestäni, että ”nyt minä voin herkutella, koska maha kasvaa muutenkin”. Ne kaikki ylimääräiset sokerit ja kalorit, mitä vauva ei kehittyäkseen tarvitse on ihan yhtä ”turhia” kuin ihan normaalistikin liika sokeri ja herkuttelu ihmiskeholle.

Normaalia ruokaa en määrällisesti syönyt kovin paljoa enempää, siis kerrallaan. Mutta tosiaan jotain ravintoa piti koneeseen saada hieman useammin. Joten varmasti päiväkalorimääräni oli raskausaikaina suurempi, kuin normaalisti. Halusin pitää huolen, että vauva saa tarpeeksi energiaa ja minä myös. Kyllähän sikiö ottaa tarvitsemansa, mutta jos äiti syö liian vähän pitääkseen kilot kurissa raskausaikana, on sillä väistämättä jotain vaikutuksia ainakin äidin hyvinvointiin ja jaksamiseen raskauden aikana.

Välttelin makeutusaineita, maksaa, vakuumipakattua lihaa ja kalaa. Näitä ei ollut edes hankala vältellä. Ainoa mikä tuotti  välillä tuskaa oli lakritsin ja salmiakin välttäminen. 😀 Niinä herkkuhetkinäni kyllä välillä teki niin maan pirusti mieli salmiakkia, mutta kun sitä ei nykyään suositella syötävän juuri lainkaan raskausaikana.

Mietin silloin, että toisaalta tämä on vain lyhyt aika jolloin muutamat asiat on kiellettyjen listalla, niin kestin sen. Tottakai, koska en tarkoituksellisesti halunnut tehdä hallaa vauvalle masussa. Kyllä sitä sitten ehtii taas syömään turkinpippureita ja muita ”ei sallittuja” juttuja raskauden jälkeen.

Paino minulla nousi 9 kiloa 26:een viikkoon mennessä ja loppujen lopuksi synnärille lähdin 25 kiloa nousseen painon kanssa.  🙂

– Monna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *